Τσάι του βουνού

Τσάι του βουνού
Τσάι του βουνού

Τσάι του βουνού

Θέλω να παραγγείλω
 
Κωδικός SKU:
Συσκευασία: 40 γρ

Το τσάι του βουνού καλλιεργείται με βιολογικές μεθόδους, στο χωριό Παράμερο της οροσειράς της Πίνδου.

Η καλλιέργεια γίνεται σε χωράφια επικλινή, με υψόμετρο  1300 μέτρα. Η καλλιέργεια γίνεται με το χέρι και το σκαλιστήρι χωρίς να χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Επίσης η συλλογή γίνεται με το χέρι και ακολουθεί η ξήρανση σε κατάλληλες ανοιχτές αποθήκες.

Το «Τσάι του Βουνού» αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφικής παράδοσης των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων.

Το παρασκευαζόμενο αφέψημα με το όνομα «Τσάι του Βουνού» παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του, όπως για παράδειγμα στα φλαβονοειδή. Το αφέψημα από το φυτό προτιμάται πολύ από τους Έλληνες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της ευεργετικής του επίδρασης σε κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού. Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση του. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό διότι περιέχει Fe. Οργανοληπτικά το ρόφημα είναι πολύ εύγευστο και αρωματικό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη, μέλι ή και σκέτο. Μέχρι τώρα καλλιέργεια ειδών του φυτού, γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Το μέρος του φυτού που συλλέγεται είναι η ταξιανθία σε πλήρη άνθηση μαζί με 5-6 cm βλαστού. Οι ανθοφόροι βλαστοί ξηραίνονται ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τελευταία ολοένα και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού και τη συμβολή του στη μάχη εναντίον της ασθένειας Αλτσχάιμερ, η οποία προκαλεί εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών, ΓενςΠάνκε, μετά από τις τελευταίες του έρευνες προτείνει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρύου ή ζεστού ροφήματος - τσαγιού κάθε μέρα.